Adres

Prof. Snijdersstraat 5 2628 RA Delft Nederland

Monumentenstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2006
Oude functie
School
Nieuwe functie
Kantoor
Bouwjaar
1903
Architect (origineel)
Rijksarchitect Van Lokhorst
Architect (transformatie)
DP6 architectuurstudio
Eigenaar
DP6 architectuurstudio
Betrokken partijen
RAB, Den Haag | DHV, Zaandam | W+R installaties, Breda | DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem | Schakel en Schrale, Amsterdam
Organisatie
DP6 architectuurstudio
Monumentennummer
525243

In het gebied TU-Noord in Delft worden de vervallen TU-gebouwen de komende jaren herbestemd voor hotel, appartementen, studentenhuisvesting, horeca en kantoor. De Dynamohal is het eerste deel dat gerestaureerd is en herbestemd als kantoor. In de loop van de tijd is de bouwtechnische staat van de Dynamohal flink achteruitgegaan. In de restauratie zijn onder andere de stalen puien vervangen en voorzien van dubbelglas in de oude detaillering.

Historie Dynamohal

De Dynamohal is omstreeks 1903 gebouwd naar ontwerp van rijksarchitect Van Lokhorst ten behoeve van proefopstellingen van dynamo’s voor de aangrenzende faculteit voor Elektrotechniek en Natuurkunde. De doorsnede van de hal wordt bepaald door de loopkraan en de rails in de vloer om de dynamo-opstellingen aan te bevestigen. Door de hoge ramen en de lichtstraat in het dak komt overvloedig daglicht binnen. Door de combinatie van metselwerk, staalconstructies en glas heeft het gebouw een bijzonder karakteristieke industriële uitstraling gekregen.

Nadat de faculteit Elektrotechniek verhuisd was naar de nieuwbouw aan de Mekelweg, is de Dynamohal in gebruik geweest als timmerwerkplaats, sporthal en als opslagruimte voor een woningcorporatie. Het gebouw is een Rijksmonument.

Opgave

Het project is een pionier in de herontwikkeling van het TU-Noord gebied in Delft en ligt tegen het historische centrum van Delft aan. In dit gebied worden de vervallen TU-gebouwen de komende jaren herbestemd voor hotel, appartementen, studentenhuisvesting, horeca en kantoor. De Dynamohal is het eerste deel dat gerestaureerd is en herbestemd als kantoor voor DP6 architectuurstudio.

Restauratie en verbouw

De visie van DP6 architectuurstudio als gebruiker sloot goed aan bij de originele opzet van het gebouw: DP6 gaat uit van een open communicatie. Hierdoor is er aan de indeling weinig veranderd. De hal is oningedeeld gebleven, waardoor de unieke sfeer van het interieur behouden is. Wat moest gebeuren is voornamelijk technisch herstel en verbetering, de bouwfysische factoren van het gebouw en het uitzicht.

In de loop van de tijd is de bouwtechnische staat van de Dynamohal flink achteruitgegaan. In de restauratie zijn de stalen puien vervangen en voorzien van dubbelglas in de oude detaillering. Het zinken dak is vernieuwd en geïsoleerd. Metselwerk, montantstenen, natuursteen en staalconstructie buiten zijn gerepareerd. De in de loop van de tijd aangebrachte houten sportvloer is verwijderd en het onderliggende terrazzo en de rails zijn functioneel gerepareerd. De spanten en loopkraan zijn spaarzaam schoongemaakt maar niet geschilderd om de veroudering niet weg te poetsen.

Een aantal elementen, die een gevolg zijn van het veranderde gebruik, is nieuw en toont zich ook zo. In het gebruik als Dynamohal waren blinde gevels praktisch, maar voor een kantoor ongewenst. Om uitzicht naar buiten te maken en omgekeerd meer sociale controle op de omgeving te bewerkstelligen zijn nieuwe raamopeningen aangebracht. De detaillering van deze openingen is zeer terughoudend; alleen een glasplaat in een dun stalen kader.          

Alle ingrepen in het gebouw zijn heel terughoudend waardoor de unieke sfeer van het gebouw is gebleven en versterkt. Er is gebruik gemaakt van de bestaande kwaliteiten zoals de ruimtelijkheid en het licht. De toevoegingen aan het gebouw zijn heel 'ijl'; glazen balustrades, een glazen toiletblok, glasplaten in de gevel en het gebruik van gordijnen.

Het bouwfysich en installatietechnisch concept voor het gebouw gaan uit van een duurzame en low-tech oplossing voor verwarming en koeling. Zo wordt gebruik gemaakt van nachtventilatie, natuurlijke trek en warmteterugwinning. De in de loop van de tijd aangebrachte installaties als de radiatoren voor het glas zijn vervangen voor ribbenbuizen. Er is gebruik gemaakt van de bestaande sparingen en voorzieningen in het gebouw voor de leidingtracés.

Meer informatie

Contactpersoon: Esmee Buursink, www.dp6.nl

Google map of Dynamohal, Delft