Adres

Kerkstraat 10 3361 BP Sliedrecht Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2008
Oude functie
Kantoor
Nieuwe functie
Kantoor
Bouwjaar
1901
Architect (origineel)
onbekend
Architect (transformatie)
Hans Philips Architect BNA
Eigenaar
Houwelingen Vastgoed bv
Betrokken partijen
Houwelingen Vastgoed bv
Organisatie
Hans Philips Architect BNA

Het voormalig GEB-hoofdkantoor met schakelruimte in Sliedrecht is verbouwd tot modern kantoor. Het betreft een gemeentelijk monument van bijna 100 jaar oud met gevels in de stijl van de Amsterdamse school.

Opgave

De opgave is het bijna 100 jaar oude pand te verbouwen/restaureren en deels te vervangen door nieuwbouw. De monumentale uitstraling van gevels in eclectische stijl en alle kenmerken van de Amsterdamse School en de oorspronkelijke details worden hoog gewaardeerd en blijven behouden.

Aanpak

Het eerste dat opvalt is de, vervangende, nieuwbouw aan de rechterzijde. Durf en innovatie moest het ontwerp uitstralen zonder te opdringerig te worden. Dit levert twee lagen kantoorruimte op die door de glazen vliesgevel aan voor- en achterzijde een grote transparantie krijgt. Mede door het contrast en vormgeving is zij ondergeschikt aan het oude GEB-gebouw. Om niet 'op straat te zitten' en om ook de zonbelasting op die gevel te kunnen beheersen, is de glazen voorgevel zo'n 90 cm teruggelegd en in de lijn van de voorgevel een dynamische, semitransparante gevel aangebracht van een draaiende aluminium lamellenconstructie. Het gemeentelijke monument is zorgvuldig gerestaureerd en de gevelopeningen zijn voorzien van isolerende beglazing. De structuur van het pand is in het interieur nog geheel zichtbaar, ook al is een doorbraak gemaakt om een grotere hal en ontvangstruimte te creëren.

Meer informatie

Contactpersoon: J.G.S.M. Philips

Google map of GEB-kantoor met schakelruimte, Sliedrecht