Adres

Leidseplein 25 - 31 1017 PS Amsterdam Nederland

Monumentenstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2013
Oude functie
Winkel
Nieuwe functie
Kantoor
Winkels
Wonen
Bouwjaar
1912
Architect (origineel)
Jacot
Architect (transformatie)
Christian Bouma / studio C architecten
Eigenaar
Executive Property Invest
Betrokken partijen
Studio C Architecten
Goed 4 U
Van Hoogevest adviseurs
Organisatie
Studio C Architecten
Gebruiksoppervlakte
11320m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Abn Amro
Apple Benelux
JWT
Greenberg Traurich
Apple retail
Mini
GWK
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
12
Monumentennummer
518447

Het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam is in 1912 gebouwd als modewarenhuis. In 1972 verbouwd (verpest) tot kantoor. Van 2008 tot 2013 is het in fasen herbestemd en gedeeltelijk gerestaureerd. Onder andere de Applestore is er gehuisvest.

Opgave

Na het vertrek van een grote huurder in 2006, kwam het grootste gedeelte van het gebouw leeg te staan. Verschillende studies voor gebruik als hotel, kantoor, winkel en combinaties hebben geleid tot een programma met gemengd gebruik. Winkels op begane grond en eventueel 1e verdieping, kantoren op de overige verdiepingen. De verdiepingen - ongeveer 1500 m2 per verdieping -  zouden in twee gedeeltes verhuurd kunnen worden. 

Van het oorspronkelijke interieur was na te verbouwing in 1972 -74 niet veel meer over. Het gebouw is op de verdiepingen geheel leeggehaald en het betonnen skelet uit 1912 is constructief gerestaureerd. De verdiepingen zijn als casco kantoorruimte afgebouwd. Hierbij is vooral de 4e verdieping noemenswaard. Vanwege hooggeplaatste ramen, zijn hier alle installaties in de verhoogde vloer gepositioneerd. De balkenstructuur van het bouwkundige plafond is in zicht gelaten. 

Op de begane grond en 1e verdieping is de belangrijkste gebruiker de Applestore. In samenwerking met Apple is een plan ontwikkeld dat recht doet aan de struktuur van het gebouw. Ook zijn oorspronkelijke details, zoals decoraties aan balken, teruggebracht. 

Nieuwe puien zijn ontwikkeld, die een eigentijdse vertaling zijn van het oorspronkelijke ontwerp, waarvan alleen nog foto's beschikbaar waren. 

De enorme zandstenen gevel is zorgvuldig gerestaureerd. Hiertoe is de gevel gereinigd, slechte stukken zijn vervangen, en verder is de gevel centimeter voor centimeter gerepareerd en zonodig gepatineerd. 

Meer informatie

Google map of Hirschgebouw, Amsterdam