Adres

Marktstraat 7 7607 HC Almelo Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2010
Oude functie
Gevangenis
Nieuwe functie
Bed and Breakfast
Wonen
Bouwjaar
1928
Architect (origineel)
J.G. Robbers
Architect (transformatie)
onbekend
Eigenaar
Jørgen en Liesbeth van der Pot
Betrokken partijen
onbekend
Organisatie
NPH
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
B&B gasten, familie van der Pot (bewoners)
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
14
Monumentnummer
507664

De rijksmonumentale voormalige gevangenis 'De Pouwelingsbrugge' is deel voor deel omgetoverd tot Bed&Breakfast. In het Huis van Bewaring kunnen gasten sinds 2006 'achter slot en grendel' logeren.

Opgave

Het voormalige Huis van Bewaring aan de Marktstraat in Almelo werd geopend in 1928. Destijds is het frontgebouw met de bijbehorende cellenvleugel tot 'De Pouwelingsbrugge' gedoopt. In 1995 is de gevangenis gesloten en verhuisden medewerkers en gevangenen naar een nieuw pand. Kort daarop, in 1997 is het pand aangewezen als rijksmonument. De rijksmonumentale gevangenis heeft na het vertrek van de gevangenen een periode van leegstand gekend. In 2004 is daar door de verkoop aan Liesbeth en Jørgen van der Pot verandering in gekomen.

Aanpak

De huidige eigenaren van het voormalige Huis van Bewaring kochten eerst de twee cipierwoningen ernaast om te renoveren. Liesbeth en Jørgen van der Pot zijn altijd bezig geweest met huizen renoveren, maar wilden weleens wat anders. In 2004 werd alleen het frontgebouw van het Huis van Bewaring daarbij gekocht. Op de bovenste woonlaag gingen zij zelf wonen. Toen Liesbeth en Jørgen van der Pot de bovenverdieping eenmaal af hadden vroegen zij zich af wat met de benedenverdieping te doen. Het begon in 2006 met één kamertje. Die was gelijk bezet voor vier nachten per week dus werd er nog een kamer gerealiseerd. En dat herhaalde zich nog enkele malen.

In 2008 kocht het echtpaar Van der Pot ook het voormalige cellenblok en onderging ook dit deel een metamorfose. Deel voor deel zijn de ruimten in het voormalige Huis van Bewaring onder handen genomen. Deze ruimtes toverden Liesbeth en Jørgen om tot sfeervolle bed & breakfast-kamers. Het megapand onder handen nemen zagen zij als echte uitdaging.

In 2010 is het Huis van Bewaring uitgegroeid tot een Bed and Breakfast met 14 kamers en hotelsuites voor zowel zakelijke als particuliere gasten.

Ontwerp

Hoofdvorm & interieur

Het voormalige Huis van Bewaring bestaat uit een hoog frontgebouw aan de Marktstaat. Voorheen waren op de begane grond de entree en enkele dienstruimten ondergebracht. Op de 1e verdieping was destijds de gevangeniskapel. Tegenwoordig is hier de eetzaal ondergebracht. Het glas-in-loodraam herinnert aan de voormalige functie, het geloof-, hoop- en liefderaam uit de gevangeniskapel. Het glas-in-lood loopt door tot op de woonverdieping van de familie. Jørgen en Liesbeth wonen namelijk met hun kinderen op de bovenste laag van het frontgebouw van het voormalige Huis van Bewaring.

Achter het frontgebouw is het voormalige cellencomplex gesitueerd. Dit cellencomplex is uitgevoerd met twee vleugels die elkaar in de as van de hoofdentree ontmoeten. Eén vleugel is evenwijdig aan de Marktstraat gelegen, de andere vleugel sluit daarop met een stompe hoek aan. Het voormalige cellencomplex bestaat uit twee lagen cellen met een galerij en een derde laag cellen met een zij-corridor. Door de ontsluiting met een zij-corridor te organiseren konden de verkeersruimten goed worden verlicht. De ruimten voor de bewaarders bevonden zich in de oksel van het cellencomplex. 

De oorspronkelijke cellen zijn samengevoegd tot 6 comfortabele kamers (2 cellen groot) en 3 royale suites (3 cellen groot). De suites bieden naast extra ruimte ook meer comfort, bijvoorbeeld in de vorm van een ligbad of dubbele wastafel. De inrichting is sfeervol en sjiek, wat contrasteert met de authentieke onderdelen, zoals de zware stalen celdeuren en de ijzeren trappen met afgesleten houten treden in het cellenblok.

Erf

De voormalige luchtplaats van het Huis van Bewaring is gelegen tussen de cellenvleugels. De andere twee kanten van de luchtplaats zijn door hoge muren afgesloten. Een van deze muren grenst aan het gebouw aan de Wierdensestraat waar zich de rechtbank vestigde, zie Het Rechthuys, Almelo.

Succesfactor

De historie van het pand is iets wat veel gasten naar de B&B trekt. “…ook oud personeel is langs geweest. Voormalige cipiers hebben hier gelogeerd, de adjunct-directeur sliep zelfs in zijn eigen kantoor”, vertelt Liesbeth in ‘Huis van Bewaring’, 2010.

Meer informatie

Google map of Huis van Bewaring, Almelo