Adres

Ceresstraat 13 4811 CA Breda Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2011
Oude functie
Kantoor
Nieuwe functie
(Flex)kantoor
Businesscenter
Bouwjaar
1927
Architect (origineel)
Architectenbureau F.P. Bilsen & Zoon
Architect (transformatie)
W3 architecten
Eigenaar
Kaavee Monumenten
Betrokken partijen
Monumentenzorg Breda
Offices for You
Schouten Installatie Advies
Organisatie
NPH
Gebruiker(s)
zelfstandig ondernemers
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
40
Monumentnummer
518939

Het rijksmonumentale bedrijfskantoor van de voormalige bierbrouwerij van 'Drie Hoefijzers' bier in Breda is onderdeel van de gebiedsontwikkeling ‘Drie Hoefijzers’. Offices for You exploiteert het gerenoveerde kantoorgebouw sinds 2011. Ondernemers kunnen voor € 70 per maand in het pand een werkplek huren.

Opgave

De brouwerij is opgericht in 1538. Nadat in 1968 de brouwerij opging in het Britse concern Allied Breweries is er tijdelijk Skol bier gebrouwen. In 1980 veranderde de naam in Oranjeboom bier. Op 29 mei 2004 is de brouwerij gesloten. De toenmalige eigenaar Interbrew verplaatste de productie naar de brouwerij van Dommelsch in Dommelen (NB) en naar Belgische brouwerijen. Het kantoor en de brouwerij van bierbrouwerij Oranjeboom hebben na de verplaatsing van de productie, vanaf 2004, leeggestaan. In 2009 heeft Kaavee Monumenten het kantoor van AB-Imbev, het concern waarin Interbrew opgegaan was, gekocht.

Het kantoor van de brouwerij dat in 2001 is aangewezen als rijksmonument, is onderdeel van de gebiedsontwikkeling ‘Drie Hoefijzers’. Het voormalig terrein van de bierbrouwerij wordt ontwikkeld tot een gebied met wonen, werken en vrijetijdsbesteding.

Aanpak

De Drie Hoefijzers is met grote zorg gerenoveerd. W3 Architecten en Monumentenzorg Breda hebben het kantoor van de bierbrouwerij gerestaureerd conform het inspectierapport van de Monumentenwacht. Offices for You exploiteert het voormalige kantoorgebouw sinds 2011. Deze organisatie exploiteert al flexwerkkantoren in Utrecht, Hilversum en Maastricht. Door het gebruik van gezamenlijke faciliteiten, zoals kantoorapparatuur, blijven de kosten voor de gebruikers laag. Ondernemers kunnen voor € 70 per maand in het pand een werkplek huren. Er ontstaan daarnaast interessante initiatieven door ondernemers samen te brengen in een gebouw.

Ontwerp

Hoofdvorm & interieur

Karakteristiek voor het symmetrisch opgezette gebouw zijn de in- en uitspringende blokvormige bouwmassa's, afgesloten met weinig overstekende betonnen luifels en deklijsten. In het ontwerp van de gevel valt de balans tussen horizontaliteit en verticaliteit op. 

Centraal in het interieur staat het forse trappenhuis dat over de volle hoogte van het gebouw is ingericht. De indeling, alsmede de aankleding van het interieur, is zeer gaaf bewaard gebleven, met name in de centrale hal, gangen en directie- en vergaderkamers. Het interieur is uitgevoerd in een zakelijke stijl met elementen van Art Deco.

Het grote kantoor achter de entreehal is opgedeeld in vier moderne nieuwe kantoorruimten. Een volglaswand zorgt ervoor dat de open structuur en constructie van dit deel van het gebouw in het zicht gebleven is.

Programma

Het gebouw bevat nu 40 volledig ingerichte kantoorruimtes, 8 vergaderzalen, diverse flexkantoren, een ‘Social Space’ van 400 m² met diverse flexwerkplekken, een espressobar, secretariaat, reproruimte, opslagruimtes en een imposante entree/receptie.

Isoleren/ energieverbruik

De cv-installatie is aangepast en gekoppeld aan een nieuwe airco-installatie die centraal of per ruimte geregeld kan worden. Waar nodig is de ventilatie aangepast. In de bestaande kozijnen van de kelder zijn ventilatiesleuven verwerkt. 

Financiering

De verbouwing heeft één miljoen euro gekost.

Succesfactoren

Op ieder gebied zijn specialisten ingeschakeld. Schouwen en lambriseringen zijn bijvoorbeeld door een erkende restaurateur verfraaid. Een ander voorbeeld is dat met origineel Bogtman-glas beschadigingen onzichtbaar konden worden hersteld door de Alkmaarse Glazenier.

Valkuil

In 2010 werd de verbouwing stilgelegd omdat de benodigde vergunningen niet waren verkregen. In februari 2011 kon de aannemer alsnog door met de verbouwing.

Meer informatie

Google map of Kantoor De Drie Hoefijzers, Breda