Adres

Hogeweg 28 5911 EB Venlo Nederland

Monumentenstatus
Geen
Transformatiejaar
2006
Oude functie
Boerderij
Schuur
Nieuwe functie
Culturele functie
Horeca
Bouwjaar
1864
Architect (transformatie)
Clevis-Kleinjans Architecten
Eigenaar
Kerkbestuur St. Martinus Venlo
Betrokken partijen
Janssen Bouwgroep
Installatiebedrijf Fraku
Energa-Elektra
Organisatie
Clevis-Kleinjans Architecten

De Urbanushof in Venlo is een klein bedevaartsoord in het noorden van Venlo, bestaande uit de kapel van Genooi, de monumentale boerderij en de bijbehorende schuur. De schuur is gerestaureerd en verbouwd tot dagbestedingsruimte in de vorm van een koffieschenkerij en atelierruimte voor mensen met een verstandelijke handicap. Om deze functies mogelijk te maken zijn extra daglichtvoorzieningen in de gevel aangebracht naast de bestaande openingen.

Doelstelling

De Urbanushof in Venlo is een klein bedevaartsoord in het noorden van Venlo, bestaande uit de kapel van Genooi, de monumentale boerderij en de bijbehorende schuur. De schuur is gerestaureerd en verbouwd tot dagbestedingsruimte in de vorm van een koffieschenkerij en atelierruimte voor mensen met een verstandelijke handicap. Om deze functies mogelijk
te maken zijn extra daglichtvoorzieningen in de gevel aangebracht naast de bestaande openingen. Deze ingrepen zijn op een afwijkende en moderne wijze vormgegeven en zichtbaar gemaakt. Ter plekke van de twee bestaande schuurpoorten aan de kopse zijdes van het gebouw zijn twee cortenstalen kaders tegen de gevel geplaatst waarin grote aluminium puien zijn opgenomen.

Prijzenswaardigheden

De bijzondere en moderne aanpassing aan het exterieur van een voorheen weinig zeggende schuur maken dit een bijzonder project. Een herbestemming voor het gebouw welke anders in de totale vergetelheid zou terecht komen, heeft een impuls voor de gehele omgeving teweeggebracht.

Rol van de gebruikers

De eindgebruiker, Dichterbij, heeft zich intensief met het ontwerpproces bezig gehouden ondanks het feit dat zij geen eigenaar van het gebouw is. De ingetogen aanpak van de binnenruimte heeft tot een bijzondere ruimteontwikkeling van het gewenste programma.

Innovatie en bijzondere kenmerken

De ruime schuurruimte is functioneel opgedeeld door het plaatsen van een nieuw volume. In dit facilitaire blok zijn de kleedruimtes, de keuken, de toiletten en een kantoorruimte opgenomen. Binnen is het rurale karakter van de schuur in tact gehouden. De houten spanten zijn zichtbaar gehouden en de binnenzijde van de gevels zijn na de sloop van het oude interieur niet meer afgewerkt waardoor het authentieke karakter van de schuur bewaard is gebleven. In samenwerking met studenten van de kunstacademie is het interieur en de verlichting verder vormgegeven.

Meer informatie

Projectbeschrijving op de website van Clevis-Kleinjans Architecten.

 

 

 

 

Google map of Koffieschenkerij Urbanushof, Venlo