Adres

Nieuwstraat 41 5911 JS Venlo Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2007
Oude functie
Kerk
Nieuwe functie
Culturele functie
Bouwjaar
1500
Architect (transformatie)
Clevis-Kleinjans Architecten
Eigenaar
Woonwenz
Betrokken partijen
Tema ingenieurs
Hollman adviseurs
Organisatie
Clevis-Kleinjans Architecten
Monumentnummer
37167

Een aantal jaar geleden kondigden de Paters Dominicanen hun vertrek uit Venlo aan. Zij hoopten dat hun kapel niet verloren zou gaan. De kapel heeft sinds de jaren '70 van de vorige eeuw een rijksmonumentale status. Het Concertpodium met 120 zitplaatsen heeft in het behouden gebleven karakter van de kapel een nieuwe bestemming gevonden. De kapel wordt tevens gebruikt voor tentoonstellingen, lezingen, recepties en trouwpartijen.

OPGAVE

Een aantal jaar geleden kondigden de Paters Dominicanen hun vertrek uit Venlo aan. Zij gaven tevens aan dat zij oprecht hoopten dat hun kapel niet verloren zou gaan maar Venlo ten diensten zou zijn met culturele activiteiten die het speciale karakter van de kapel niet zouden aantasten. De kapel heeft sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw een rijksmonumentale status. Het Concertpodium met 120 zitplaatsen vindt als nieuwe bestemming, in het behouden gebleven karakter van de kapel, een gespreid bed om aan haar cultureel muzikaal programma invulling te geven. De kapel is niet enkel geschikt voor concerten van allerlei aard, maar wordt tevens gebruikt voor tentoonstellingen, lezingen, recepties en trouwpartijen.

AANPAK

De door ons uitgevoerde renovatie is tot in detail van duurzame kwaliteit. Van casco tot schilderwerk en van de kunstwerken van glas in loodramen tot en met het orgel met de warme klankkleur. Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de akoestische voorzieningen. De bestaande kapel is volledig geïsoleerd zodat er geen geluidsoverlast van binnen naar buiten is en andersom. Zo zijn er onder andere in de houten kap voorzieningen opgenomen en ter plaatse van de bestaande glas-in-lood ramen voorzetramen geplaatst zonder de authentieke architectuur van de kapel aan te tasten. Tussen de kapel en de foyer zijn eveneens vergaande akoestische maatregelen genomen. Beide ruimtes moeten flexibel en gelijktijdig gebruikt kunnen worden, zowel in combinatie als afzonderlijk van elkaar. De nieuwe houten wanden met grote schuifdeuren zijn dan ook van hoogwaardige  akoestische houten panelen voorzien. Gezien de nieuwe bestemming van de kapel heeft ook de ruimte akoestiek veel aandacht gekregen. Zo is de nagalmtijd van meer dan 3 seconden terug- gebracht naar 1,5 seconde. Waar mogelijk zijn de ingrepen weggevallen in de materiaalkeuze van nieuwe elementen. De overige onderdelen zijn uitgevoerd als losse doch ingetogen elementen (en gekoppeld aan de verlichting). Inmiddels wordt Domani, met name door artiesten geroemd om haar geluidsbeleving en kwaliteit. Verder is het binnenklimaat volledig geconditioneerd door vloerverwarming en luchtbehandeling die, samen met de uitgekiende verlichting, zelfs op koude winteravonden een aangename sfeer garanderen. De hiervoor benodigde voorzieningen zijn geheel uit het zicht weggewerkt onder de volledig gerenoveerde vloer.

In tegenstelling tot de kapel is de foyer eigentijds vorm gegeven. De Corten stalen entree aan de buitenpatio leidt naar de met uitgesproken kleuren geschilderde warme foyer. Vanuit hier is er een directe verbinding met de terughoudend vormgegeven authentieke kapel. Het contrast in deze ruimte leidt tot een verassende combinatie.

Meer informatie

Google map of Mariaweide te Venlo