Adres

Holstmeerweg 1 8936 AS Leeuwarden Nederland

Monumentenstatus
Geen
Transformatiejaar
2012
Oude functie
Politiebureau
Nieuwe functie
Wonen
Zorg
Bouwjaar
1976
Architect (transformatie)
KAW architecten en adviseurs
Eigenaar
WoonFriesland
Betrokken partijen
WoonFriesland Leeuwarden
Gemeente Leeuwarden
Organisatie
KAW architecten en adviseurs

Het voormalig politiebureau in Leeuwarden is herbestemd tot een opvanghuis voor slachtoffers van eergerelateerd geweld. Het gebouw krijgt 1600 m2 kantoorruimte op de begane grond en 8 woongroepen voor elk 6 vrouwen op de verdiepingen. De diagonaal geknikte prefab gevelelementen zorgen voor een bijzondere uitstraling. Het project staat te boek als eerste herbestemmingsproject van een groot kantoor volgens het passiefhuis-principe.

Opgave

Woningcorporatie WoonFriesLand kocht het Leeuwarder politiebureau met als doel het gebouw te herbestemmen tot opvanghuis voor ernstig bedreigde meisjes. Deze meiden van 15-23 jaar zijn onder andere slachtoffer van mishandeling, loverboys, jeugdprostitutie en mensenhandel. Voorheen werden ze anoniem weggestopt, maar door alle moderne media worden de vrouwen vaak letterlijk opgejaagd. De opgave was het kantoorpand te transformeren tot prettig leefbare 'veilige veste'.

Aanpak

De Veilige Veste is in gebruik genomen door Fier Fryslân. Door de enorme groei die deze stichting de laatste jaren heeft doorgemaakt willen ze de vijf huidige locaties vervangen door één locatie. Het gebouw wordt verdeeld in twee functies. Er komen 1600 m2 kantoren, vergader- en behandelkamers op de begane grond. Op de beide verdiepingen komen 48 plaatsen voor de vrouwen, verdeeld over zes woongroepen.

Ontwerp

Het politiebureau is een perfect carré met horizontale en verticale stramienen van 360 cm. Het uitgangspunt van het ontwerp is de repetitie van dit vierkante raster. De gevel wordt bekleed met diagonaal geknikte, vierkante elementen.

Om deze bijzondere vorm te produceren wordt er gebruik gemaakt van composiet materiaal. Dit wordt in een mal gegoten, en is daarom oneindig qua toepassingen. De complexe vorm is een uitdaging voor de bouwkundig tekenaars, door de verschillende hoeken in raamdorpels en aansluitnaden.

Duurzaamheid

Het gebouw gebruikt zéér weinig energie door optimale isolatie en kierdichting en zo min mogelijk installaties. Veilige Veste is de eerste grootschalige renovatie in Noord Nederland dat volgens het passiefhuis-principe is uitgevoerd. De isolatiewaarde is bijvoorbeeld drie keer zo hoog als gangbaar voor nieuwbouw.

Bij aanvang van het project bleek dat de gehele draagconstructie één grote koudebrug was doordat de draagconstructie buiten de gevel staat. Dit is opgelost door het gehele gebouw in te pakken. De gevel is door de combinatie van de gevelelementen en de isolatie op de breedste punten wel 950 mm dikker geworden. Een echte veste dus.

Duurzaamheidselementen van dit gebouw zijn een RC-waarde 10, WTW-installatie in combinatie met luchtkoeling, een goede oriëntatie op zon met zonwering, energiezuinige verlichting, driedubbele beglazing.

Meer informatie

  • Projectbeschrijving en meer informatie (waaronder meerdere artikelen in de media) op de website van KAW architecten en adviseurs.
  • Contactpersoon: Beatrice Montesano, KAW architecten en adviseurs.
Google map of Opvanghuis Veilige Veste, Leeuwarden