Adres

Erik de Roodestraat 14-16 1056 AM Amsterdam Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2016
Oude functie
Kerk
Nieuwe functie
Speelparadijs
Bouwjaar
1951
Architect (origineel)
G.H.M. Holt met medewerking van K.P. Tholens
Architect (transformatie)
Hylkema consultants
Eigenaar
Josephkerk Monumenten BV
Betrokken partijen
Aannemer Schakel & Schrale
Architect van Hylkema consultants
Gemeente Amsterdam
Provincie Noord-Holland
Ministerie OCW
Nationaal Restauratiefonds
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Candy Castle, speelparadijs

De betonnen buitenkant vormt een schril contrast met de snoepkleuren binnenin: de St Josephkerk in het Amsterdamse Bos en Lommer herbergt sinds kort Candy Castle, een speelparadijs voor kinderen. Het gebouw - dat jarenlang dienst deed als kerk en opvangplek voor asielzoekers – is nu als speelparadijs een schoolvoorbeeld van een duurzame herbestemming.

Ronald Bax, eigenaar van corporate finance bureau Amsborgh Group, kocht de kerk in 2014. Dankzij zijn persoonlijke expertise en een geslaagde samenwerking met alle betrokken partijen kende het gebouw een geslaagde en snelle renovatie en opende de indoor speeltuin in de eerste betonnen kerk van Nederland. 

Succesfactoren

  • Bax:’Je moet luisteren naar een monument, je afvragen hoe het bedoeld is. Uit respect voor het monument zouden we de muren nooit aantasten, maar daarnaast leent deze ruimte zich ook gewoon voor deze opstelling.’
  • Vanwege de achtergrond van de heer Bax in de bankensector kende hij de weg: hij schakelde direct met de gemeente voor een omgevingsvergunning en klopte voor financiering aan bij het Restauratiefonds, waarmee hij eerder had samengewerkt voor klanten. 
  • Het was één van de pilot projecten  ‘duurzame monumenten’ van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
  • Met een klein team bestaande uit werknemers van de gekozen aannemer Schakel & Schrale en de architect van Hylkema consultants vormde de eigenaar het bouwteam.
  • De woningbouwcorporatie, gemeente en provincie zijn blij met het nieuwe elan dat de herbestemming de buurt verleent.
  • De communicatie met iedereen verliep goed, de doorlooptijd was snel en het voelde als een gezamenlijk project.

Financiering    

Het project kreeg een financiële bijdrage van de Gemeente Amsterdam en de Provincie Noord-Holland. 

Met behulp van een Restauratiefondsplus-hypotheek wordt de instandhouding van het gebouw gefinancierd en een lineaire Monumenten-hypotheek fungeert als aanvullende lening. 

Daarnaast neemt de St Josephkerk samen met een aantal andere erfgoederen deel aan een pilot van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: er is een duurzaamheidssubsidie verleend . waarmee het gebouw onder andere van HR-glas en zonnepanelen werd voorzien.  

Duurzaamheid

Met de duurzaamheidssubsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn zonnepanelen geplaatst en is de kerk voorzien van HR-glas. Ook zijn de aanpassingen aan de Cv-installatie deels met de subsidie betaald.

De komende jaren wordt de uitwerking van deze maatregelen gemonitord. Het gebouw, ooit met spoed op de monumentenlijst geplaatst vanwege de sloopplannen ten gunste van woningbouw, is nu een schoolvoorbeeld van een duurzame herbestemming. 

Contact en links

Candy Castle
E-mail
Website

Aannemer Schakel & Schrale
E-mail
Website

Architect van Hylkema consultants
E-mail
Website

 

Google map of St. Josephkerk, Amsterdam