Adres

Noordewierweg 275 7460 AE Amersfoort Nederland

Monumentenstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2009
Oude functie
School
Nieuwe functie
Gezondheidscentrum
Wonen
Zorg
Bouwjaar
1936
Architect (origineel)
Van der Tak
Architect (transformatie)
Jorissen Simonetti architecten
Eigenaar
Stichting De Opbouw te Utrecht
Birkhoven Zorggroep te Amersfoort
Betrokken partijen
Stichting De Opbouw
Birkhoven Zorggroep
Veluwse Bouw
Megens Installaties
Mossink Elektrotechniek
Adviesbureau Kamperman
Jorissen Simonetti architecten
Organisatie
Jorissen Simonetti architecten

Het gemeentelijk monument de Theo Thijssenschool is getransformeerd tot het nieuwe onderkomen voor zorgbehoevende bewoners. Een aantal lokalen wordt gebruikt voor dagbehandeling en de school is uitgebreid met een nieuwe vleugel. De school is in de jaren dertig gebouwd door stadsarchitect van der Tak. Deze locatie, de Plataan, is de tweede kleinschalige woonvorm van Birkhoven Zorggoed. De andere dependance is villa De Eik.

Herbestemming door middel van zorg. Het gemeentelijk monument de Theo Thijssenschool aan de Noordewierweg te Amersfoort wordt het nieuwe onderkomen voor zorgbehoevende bewoners. Tevens worden een aantal lokalen gebruikt voor dagbehandeling en wordt een nieuw woongebouw toegevoegd. De school gebouwd in de jaren dertig is een ontwerp van de stadsarchitect van der Tak. In de loop der jaren zijn enkele karakteristieke elementen verdwenen. Bij de renovatie worden het monument en het terrein waar mogelijk in ere hersteld. De nieuwbouw heeft een eigen karakter die door middel van detaillering, materiaal- kleurgebruik aansluiting vindt bij het monument.

ontwerp

Verpleeghuis Birkhoven wil kleinschalige zorg bieden in kleinschalige dependances. Dat blijkt lastig door gebrek aan geschikte en betaalbare bouwlocaties. Het lukt echter wel om het gemeentelijk monument, de Theo Thijssenschool, te kopen. Door een nieuwe vleugel te ontwerpen, kan een verpleeghuis in miniformaat ontstaan met een volwassen pakket van somatiek,, psychogeriatrie en dagbehandeling.

Er zijn vier klaslokalen omgebouwd tot woonruimte voor zeven somatische bewoners. Zes bewoners hebben de beschikking over de helft van een vroeger klaslokaal en een bewoner heeft een geheel klaslokaal om voldoende manoeuvreerruimte te hebben voor zijn elektrische rolstoel. De overige twee klaslokalen zijn in gebruik voor dagbehandeling. In de nieuw ontworpen vleugel wonen twee woongroepen, van elk zes psychogeriatrische bewoners.

Projectbeschrijving op de website van Jorissen Simonetti architecten.

pve

In de school worden in de linkervleugel de oude lokalen omgebouwd tot woonruimte voor zeven somatische bewoners. De bewoners hebben een eigen entree. De oude entree wordt gebruikt als toegang tot terras en tuin. De overige twee lokalen worden bestemd voor dagbehandeling. De overgang tussen monument en nieuwbouw wordt transparant uitgevoerd en gebruikt als multifunctionele ruimte voor zowel de bewoners als de dagbehandeling. De nieuwbouw huisvest twee groepen van zes psychogeriatrische bewoners en heeft een eigen entree. Het parkeren wordt op eigen terrein opgelost.

facts

Opdrachtgever             : Stichting de Opbouw / Zorgaccent

Project                         : renovatie en nieuwbouw Plataanstraat

Plaats                          : Plataanstraat

Oppervlak bruto           : 1493

Max. aantal bouwlagen : 2

Google map of Theo Thijssenschool, Amersfoort