Adres

Bagijnestraat 30 8911DR Leeuwarden Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2010
Oude functie
Fabriek
Nieuwe functie
Wonen
Bouwjaar
1600
Architect (origineel)
Onbekend
Architect (transformatie)
Adema Architecten
Eigenaar
Fam. De Graaf
Betrokken partijen
Gemeente Leeuwarden
Adema Architecten
Bouwbedrijf Adema(bestaat niet meer)
Restauratiefonds
Organisatie
Fam. De Graaf
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Marijke en Hein de Graaf
Extra informatie

Oude functie: zeepziederij

Marijke en Hein de Graaf hadden een makelaar opdracht gegeven een seintje te geven als ze ‘iets raars’ tegenkwam. Het werd een zeventiende-eeuws pand in de binnenstad van Leeuwarden. Een pre-industrieel fabrieksgebouw, met achttiende en vroeg twintigste eeuwse elementen, dat vanaf de zeventiende eeuw tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw in gebruik was als zeepziederij.

Het ruime pand heeft een opslagzolder van wel 43 meter lang en een tuin met de resten van een oude zeedijk. Midden in de stad! Het pand had geen woonbestemming. Daarvoor moesten ze in overleg met de gemeente. De eigenaren vinden het belangrijk dat wonen in de binnenstad wordt gestimuleerd; het maakt een binnenstad veel aantrekkelijker.

De architect is ingeschakeld op het moment dat duidelijk was, wat  de wensen waren. Uiteindelijk kozen Marijke en Hein voor een architect met ervaring wat betreft monumenten.

Niet alleen het oude huis maar ook de tuin was belangrijk in de plannen. De bomen zijn geïntegreerd in de een veranda, waardoor er een prachtige lichtval is. Nu wordt de tuin aangepakt en het vermoeden is dat de oude vijver iets te maken heeft met het verleden van het pand als zeepziederij.

Het hele gebouw ademt robuustheid. Daar is zelfs het meubilair op aangepast. Van de platen die er op de grond hebben gelegen en waar dus allerlei verfspatten en andere gebruikssporen op zaten, is een prachtige kast gemaakt. Een kast die hoort bij de geschiedenis van het pand.

Succesfactoren

  • Doordat het geen woonbestemming had en het herbestemd moest worden naar winkel/woonhuis, moest er overleg gevoerd worden met de gemeente. Uitgangspunt van de herbestemming waren de woonwensen en de daaraan verbonden randvoorwaarden van de gemeente. De samenwerking met de gemeente is prettig verlopen vanuit het oogpunt van het gezamenlijk belang.
  • Nu alles af is, is de historie van dit pand nog steeds te lezen. De uitdaging om de eigentijdse ingrepen met respect voor wat er was uit te voeren, is geslaagd.
  • Het werk is uitgevoerd op basis van een aanneemsom, dat gaf zekerheid.
  • De architect had ervaring met monumenten.
  • Interesse in en respect voor het pand zorgt er voor dat het pand  bewaard wordt voor de volgende generatie.

Financiering

Het budget was afgestemd op de goedkoopste oplossing: slopen en helemaal opnieuw optrekken. Door een lening bij het Restauratiefonds met een lage rente via het Leeuwarder Restauratiefonds en door een subsidie uit een gemeentelijk fonds voor het bevorderen van het wonen in de binnenstad, werd het mogelijk om te doen wat de eigenaren gedaan hebben: restaureren in combinatie met een nieuw deel. Dit resulteerde in een prachtige woning op een prachtige plek.

Duurzaamheid

  • Er is gewerkt met zoveel mogelijk ‘gezond’ hout.
  • Het hele pand in erg goed geïsoleerd.
  • De eigenaren overwegen om op korte termijn zonnepanelen te gaan plaatsen op het platte dak. ‘De technologie is verbeterd en innoveert mee;  het is nu tijd daar wat mee te gaan doen.’.