Adres

Baxhoeverweg 6 6071 PL Swalmen Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2011-2013
Oude functie
Boerderij
Nieuwe functie
Groepsaccommodatie
Vergaderlocatie
Bouwjaar
15e eeuw
Eigenaar
Jacques en Desirée Obers-Poels
Betrokken partijen
Bouwhistoricus Coen Eggen
Gebruiksoppervlakte
600m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Giselle Obers
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
21
Monumentnummer
34958

De Baxhof is een Limburgse carré-hoeve, die zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen. Toen er op de hoeve geen agrarische activiteiten meer plaatsvonden, zijn in de jaren ’90 in de stallen al twee woningen gerealiseerd, om het beheer van het complex rendabeler te maken. In 2010 besloten Jacques en Desirée van hun deel van de tiendschuur, oorspronkelijk bedoeld voor graanopslag, een verblijfslocatie te maken. Ze realiseerden in de schuur, met een vloeroppervlak van 15 bij 12 meter en een hoogte van 11 meter, maar liefst acht badkamers en elf slaapkamers. Daarnaast is er een grote centrale verblijfsruimte, een vergaderruimte en een ruime keuken. Alles is super functioneel en het is zodanig ingepast dat alles eenvoudig weer terug te brengen is in de oorspronkelijke staat.

Financiering

Voor de financiering heeft de familie Obers-Poels aangeklopt bij het Nationaal Restauratiefonds. Daar hebben ze een Monumenten-hypotheek kunnen afsluiten. Daarnaast zit er ook nog eigen geld in deze herbestemming. De inkomsten van de groepsaccommodatie worden weer aangewend voor het onderhoud van de andere monumentale gebouwen op de Baxhof, zoals de woning ‘het Hofhuys’ van Jacques en Desirée. Onlangs werd op de zolder een heuse Ridderzaal ontdekt. Nagenoeg in de oorspronkelijke staat van rond 1480. Daar moet nu veel aan gebeuren.

Duurzaamheid

Tot 2010 stond duurzaamheid nog niet op de agenda zoals tegenwoordig. De daken zijn wel geïsoleerd.  De muren met een dikte van 60 cm zijn nog in oorspronkelijke staat. De familie Obers-Poels wil op termijn overstappen op zelf opgewekte zonne-energie, afkomstig van zonnepanelen die op hun eigen land geplaatst worden.

Wet- en regelgeving

Voor de herbestemming van de Tiendschuur was een recreatievergunning nodig. Verder gelden er regels op het gebied van brandveiligheid waaraan moet worden voldaan, zoals een brandmeldsysteem en voldoende nooduitgangen.

Aandachtspunten en succesfactoren van de familie Obers-Poels

  • Doe zoveel mogelijk zelf. Jacques Obers heeft jarenlang lesgegeven op een technische school. Hij is handig en kon daarom veel werkzaamheden zelf uitvoeren en de regie houden.
  • Doe een bouwhistorisch onderzoek en bepaal pas daarna hoe de definitieve plannen eruit gaan zien. De plannen doen dan meer recht aan de geschiedenis van het gebouw.
  • Zorg ervoor dat ingrepen in het monument omkeerbaar zijn. De ruimtes die Jacques in de Tiendschuur realiseerde zijn zonder problemen weg te halen en dan is er als vanouds weer een schuur beschikbaar.
  • Voor iedere ingreep geldt of het nu binnen of buiten is- het moet de waarde van het gebouw ten goede komen.
  • Maak gebruik van de adviezen en diensten van Monumentenwacht.

 

Contact en links

Kijk voor meer informatie over de herbestemde tiendschuur:

https://www.maisonbaxhof.nl/