Adres

Dorpsplein 4 5561 AV Riethoven Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2012
Oude functie
Boerderij
Café
Wonen
Nieuwe functie
Restaurant
Bouwjaar
1910
Architect (origineel)
onbekend
Architect (transformatie)
Herman Sengers
Eigenaar
Herman Sengers (ook de architect)
Gardy Joordens
Tim Looijenga
Betrokken partijen
RCE
Gemeente Bergeijk
Organisatie
NPH
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Restaurantmedewerkers en -gasten
Monumentnummer
517904 (café, woonhuis), 517905 (drie schuren)

Voormalige boerderij en dorpscafé ‘Kinderen van Deijk’, beeldbepalend pand in het centrum van Riethoven, is in 2007 in de verkoop gegaan. De bouwval is in 2010, dankzij subsidie, gerestaureerd en getransformeerd tot restaurant.

Opgave

Riethoven kreeg van het AD een plaats in de top 5 van lelijkste plekken in Nederland. De bouwval van de boerderij en het aanliggende dorpscafé was hier mede verantwoordelijk voor. De beeldbepalende boerderij ‘Kinderen van Deijk’ stamt uit 1910 (één van de oudste in de bebouwde kom), is gelegen tegenover het gemeentehuis en heeft een grote betekenis voor de dorpskern van Riethoven. In 2004 is Albert van Deijck, de laatste bewoner van het café, overleden en is het rijksmonument leeg komen te staan. Sinds het plein bij de kerk opgeknapt is, viel de slechte staat van de voormalige boerderij met woning en dorpscafé nog meer uit de toon. Herbestemming van de bouwval kon het dorpscentrum van Riethoven weer in ere herstellen. De erfgenamen van Van Deijck zetten daarom in 2007 de voormalige boerderij en dorpscafé te koop.

Aanpak

In 2007 is de bouwval in de verkoop gegaan middels een open inschrijving. Het pand was al in bezit van een horecavergunning en de ligging en sfeer leken goed geschikt te zijn voor een restaurant. Chef-kok Gardy Joordens en sommelier Tim Looijenga oriënteerden zich destijds voor de start van een restaurant in eigen regio. Samen met architect Herman Sengers bezochten zij de bouwval en zagen de potentie.

Architect Herman Sengers besloot een bod uit te brengen en kocht het monument. De transformatie bleek een vermogen te kosten waardoor dit alleen met een subsidieregeling kon worden gerealiseerd. De aanvraag is echter in 2008 en 2009 afgewezen waardoor de architect lang met het rijksmonument in zijn maag bleef zitten. Er werd zelfs besloten het pand te koop aan te bieden. Op datzelfde moment bleek een fout in het monumentenregister te worden hersteld waardoor de eigenaar toch in aanmerking kwam voor subsidie.

In de periode 2010-2012 is het voormalige café Van Deijck volledig gerestaureerd en getransformeerd. In 2012 opende restaurant Vandeijck, genoemd naar de oorspronkelijke bewoners, zijn deuren.

Ontwerp

Hoofdvorm & interieur

Het hoofdgebouw is L-vormig en heeft één bouwlaag. Kenmerkend is onder andere de entree in de hoek, deze is afgeschuind. De kamers in het hoofdgebouw zijn in tact gebleven.

Naast het hoofdgebouw zijn er drie bijgebouwen. De drie aaneengebouwde schuren staan in verspringende hoeken tegen elkaar aan en tegen de achtergevel van het hoofdgebouw.

De kelders onder het rijksmonument dateren van omstreeks 1660. Brouwerij De Hoop is rond 1900 door een grote brand in het centrum van Riethoven verwoest, maar de kelders zijn nog aanwezig.

Financiering

De plannen konden alleen slagen door gebruik te maken van de subsidieregeling voor restauratieachterstand van rijksmonumenten. In 2010 is er een subsidiebedrag van ongeveer € 400.000 uitgekeerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Succesfactor

De dorpsbewoners zijn zeer enthousiast over de restauratie. Tijdens de werkzaamheden kwamen zij kijken en bij de opening van het restaurant, bewust gecombineerd met de jaarlijkse kermis, heeft iedereen uitgebreid de mogelijkheid gekregen om binnen te kijken (inzending Gulden Feniks).

Valkuil

De horecaondernemers bekennen dat het rijksmonument zo zijn eigenaardigheden heeft. “Zo moesten de kamers in het gebouw van de monumentencommissie in tact blijven. Dat hebben we gedaan en dat zorgt nu voor knusse hoekjes” (Facebookpagina 'restaurant Vandeijck').

Meer informatie

Dit project is een inzending van De Gulden Feniks, de enige prijs die zich exclusief richt op het hergebruik van de bestaande gebouwde voorraad. De onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform (NRP) looft deze prestigieuze prijs ieder jaar uit voor de beste renovatie- en transformatieprojecten van Nederland. De Gulden Feniks wordt uitgereikt in de categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. Kijk voor meer informatie op www.guldenfeniks.nl en www.nrplaform.nl

Google map of Restaurant Vandeijck, Riethoven