Adres

Markt 1 5911 HD Venlo Nederland

Monumentenstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2008
Oude functie
Kantoor
Nieuwe functie
Multifunctioneel gebruik
Bouwjaar
1600
Architect (transformatie)
Clevis-Kleinjans Architecten
Eigenaar
Gemeente Venlo
Betrokken partijen
Janssen de Jong bouw bv te Venlo
Jadi Interieurmaatwerk VOF te Belfeld
Organisatie
Clevis-Kleinjans Architecten
Monumentennummer
37165

Het Huis van de Stad Venlo uit ca. 1600 is een monument dat door de eeuwen heen getransformeerd is naar de nieuwe wensen en eisen van haar tijd. De gemeente Venlo liet in 2003 een onderzoek en haalbaarheidsstudie verrichten. De opgave was onder andere het gebouw voor iedereen toegankelijk te maken (trap en lift), de huidige functies multifunctioneel inzetbaar te krijgen (bijv. ook symposia) en het huis klimatologisch te beheersen.

Opgave

De gemeente Venlo gaf in 2003 opdracht aan Clevis-Kleinjans architecten om een onderzoek en haalbaarheidsstudie te verrichten naar de mogelijkheden om het monumentale stadhuis op de markt in Venlo voor iedereen toegankelijk te maken (trap en lift), de huidige functies multifunctioneel inzetbaar te krijgen, klimatologisch het huis beter te beheersen en brandtechnisch de situatie te verbeteren.

Aanpak

De op de tweede verdieping gevestigde raadszaal was enkel middels een tweetal verschillende trappen te bereiken. Door onder andere het niet monumentale deel uit de vorige eeuw van deze trappen te verwijderen en een lift toe te voegen binnen het bestaande gebouw is er toegankelijkheid voor iedereen gerealiseerd. Door deze ingreep van een eigentijdse vormgeving te voorzien en afwijkende materialen (hout, glas en staal) te gebruiken ontstond er een duidelijke routing tussen de verdiepingen en de entree op de begane grond. Om het gebouw verder volledig toegankelijk te maken, is de hoofdentree verplaatst van de eerste verdieping (bel-etage) naar het pleinniveau. Door deze in de bestaande structuur zo transparant mogelijk te maken is er een open, lichte en natuurlijke binnenkomst ontstaan. De parterre is multifunctioneel bruikbaar gemaakt voor symposia, lezingen, vergaderingen en trouwerijen. Vanuit de parterre worden, via de nieuwe trap en lift; de kelder, de eerste verdieping en de tweede verdieping ontsloten. Op de eerste verdieping bevinden zich de burgerhal, de nieuwe trouwkamer, de burgemeesterskamer en de monumentale B&W-kamer. Op de tweede verdieping bevindt zich de volledig vernieuwde raadzaal. Deze raadszaal is, door een slimme opstelling van het vaste meubilair, tevens in te richten voor commissievergaderingen, symposia, en trouwerijen. Om tot de meest ideale opstellingsmogelijkheden te komen zijn er proefopstellingen gemaakt in de Stadsschouwburg waar eveneens in drie opstellingen proefraadsvergaderingen gehouden zijn.

Ontwerp

Het stadhuis van Venlo, of beter, het Huis van de Stad Venlo, is een rijksmonument uit ca. 1600. Het Huis van de Stad is het belangrijkste monument van de stad. Niet alleen door haar geschiedkundige achtergrond, of door haar functie die het na velen jaren nog altijd vervult, maar ook door de relatie die vele bewoners van Venlo met haar hebben. Hierdoor is het Huis van de Stad door de eeuwen heen getransformeerd naar de nieuwe wensen en eisen van haar tijd, allen met hun eigen stijlkenmerken. Om het gebouw aan te passen naar haar meest recente wens is er gezocht naar oplossingen, binnen het bestaande volume, die zo min mogelijk afbreuk doen aan het monumentale exterieur en interieur van het stadhuis. Het bouwplan is dan ook in nauw overleg met de gemeentelijke commissie Ruimtelijke kwaliteit en de Monumentencommissie ontwikkeld. De nieuw toegevoegde elementen - lift, trap en pantry’s  - zijn ‘revisibel’ en eigentijds van karakter. Ze zijn zodanig ontworpen dat de bestaande monumentale elementen volledig in hun waarde worden gelaten. Zo is de nieuwe trap volledig in notenhout bekleed en is deze houtkeuze ook doorgezet in het nieuwe meubilair van de raadzaal. De nieuwe binnenpuien en de liftconstructie zijn uitgevoerd in ranke stalen profielen, en de nieuwe, los staande volumes waarin het buffet en de pantry’s zijn ondergebracht, zijn limoenkleurig afgewerkt. Met deze ontwerpfilosofie is op een ingetogen wijze invulling gegeven aan de vernieuwde functies van het Huis van de Stad en zijn de monumentale waardes van het eeuwenoude stadhuis behouden. Een nieuwe reversibele laag is toegevoegd aan het bestaande patina. Verder is het hele gebouw zorgvuldig gerestaureerd waardoor er een aantal verborgen details weer zichtbaar is gemaakt.

Identiteit

Vanuit de geschiedenis was de parterre op het maaiveldniveau een verlengstuk van de markt er omheen, als een soort overdekte markt. De poorten waren geheel open en toegankelijk voor iedereen. Op deze wijze konden accijnzen eenvoudig door het bovengelegen 'huis van de stad' geïnd worden. Na verloop van tijd zijn deze dichtgezet en werd de parterre een binnenruimte van het Huis van de Stad. Om het open karakter van weleer visueel te maken zijn de vier centrale poorten in het hart van elke gevel opengemaakt en gevuld met een grote transparante pui zodat er weer contact is met de omliggende stad. De pui in de voorgevel op de begane grond te bestemmen als nieuwe hoofdentree lijkt een eenvoudige ingreep, echter de monumentale poort op de eerste verdieping, met haar dubbele trappartij, heeft  geschiedkundig meer aanspraak op deze functie. Door een terughoudende vormgeving van de nieuwe hoofdentree en de toevoeging van een stalen hekwerk is de historische hiërarchie en de eigentijdse toegankelijkheid gewaarborgd. Het Huis van de Stad heeft zo een open, passende en bijzonder laagdrempelige relatie met de stad gekregen.

Meer informatie

Google map of Stadhuis, Venlo